عجیب اما واقعی ساخت ماده ای با فاز جامد و سیال
در برهه ای از تاریخ زندگی می کنیم که هر روز اتفاقات عجیب تری در حوزه دانش بوقوع می پیوندد. این بار، ساخت ماده ای با فاز جامد و سیال در مؤسسه فناوری ماساچوست آمریکا یا همان دانشگاه MIT.
پژوهشگران دانشگاه MIT توانستند ماده ای بسازند که وجود آن از نظر علم فیزیک، تا پیش از این غیر ممکن بود؛ ماده ای که در کنار حالت جامد خود، خاصیت ابَرشاره ای دارد.

عجیب اما واقعی ساخت ماده ای با فاز جامد و سیال
این ماده دارای ساختار محکم و سختی همچون جامدات است اما می تواند بدون گرانروی جریان داشته باشد. از مشخصه های دیگر این ترکیب آن است که در داخل یک “ابرشاره” یا superfluid جریان می یابد؛ به زبان ساده تر، اگر این ماده در یک فنجان به هم زده شود، بدون ایست و تا ابد خواهد چرخید.
ابر شاره حالتی از مایعات است که گرانروی آن به صفر رسیده و مایع بدون اصطکاک می تواند جریان داشته باشد.
تا پیش از این، نمونه چنین موادی تولید نشده بود و دانشمندان فقط وجود آن را به شکل تئوری مطرح کرده بودند. این کشف در پیشرفت آهن رباهای ابر رسانا و سامانه های بهینه حمل و نقل، تأثیر شگرفی بوجود خواهد آورد.
“ولفگانگ کترل” سرپرست این تحقیق گفت: «این ماده دو خاصیت متضاد جامد و ابرشاره را با هم ترکیب کرده است.»
وی افزود: «پیش از این، نظریه ای در رابطه با تبدیل “هلیوم” جامد به ابرشاره به اثبات رسیده بود و این پدیده در حالتی رخ می دهد که اتم های هلیوم در کریستال های این عنصر شروع به گردش کنند؛ البته هیچگاه این نظریه به شکل عملی پیاده سازی نشده است.»