جلوگیری از نفوذ فلزات سنگین به عمق خاک توسط نانو جاذب ها
به تازگی محققان دانشگاه بوعلی سینا جهت کاهش تحرک فلزات سنگین در خاک و آلوده شدن آن به آب های زیر زمینی، نوعی از نانو جاذب ها را توسعه داده اند که مطابق اظهارات شان، از این ماده می توان در صنعت تصفیه آب و فاضلاب و نیز کشاورزی استفاده کرد.
طی آماری که سازمان جهاد کشاورزی منتشر کرده است، بیش از ۶۰ درصد خاک های کشاورزی کشور به میزان کمتر از یک درصد ماده آلی دارند؛ بنابراین کشاورزان تمایل دارند از یک سری پسماندهایی که حاوی مواد آلی مانند لجن فاضلاب هستند، به عنوان اصلاح کننده استفاده نمایند.

جلوگیری از نفوذ فلزات سنگین به عمق خاک توسط نانو جاذب ها
جالب است بدانید که کاربرد لجن فاضلاب باعث بهبودی ویژگی های خاک و فراهم شدن عنصرهای مغذی برای گیاهان و میکرو ارگانیسم ها می شود؛ اما نباید فراموش کرد که در کنار این فواید، آلاینده هایی که در لجن فاضلاب وجود دارد نیز سبب آلوده شدن خاک ها و برجای گذاشتن اثرات منفی و مضر برای جانداران خاک، گیاه و محیط زیست می شود؛ مثل فلزات سنگین.
برای رفع این مشکل، پژوهشگران دانشگاه بوعلی سینای همدان نوعی از نانو جاذب های پیشرفته که با فناوری نانو تکنولوژی و به جهت حذف فلزات سنگین از خاک های آلوده هستند پیشنهاد داده اند.
یکی از محققان این پروژه، مرتضی فیضی است که دکتری خاک شناسی خود را از دانشگاه بوعلی سینا اخد نموده است. او گفت: «برای کاهش اثرات منفی ناشی از فلزات سنگین نیاز است تا با بکار بردن یک فناوری مناسب و البته سود آور، علاوه بر حفظ محیط زیست، فلزات سنگین را در خاک تثبیت و از حرکت آنها به سمت اعماق خاک جلوگیری کرد.»