موجودی تک سلولی دارای توانایی تصمیم گیری
توانایی پردازش اطلاعات و خاطرات موجودر در حافظه انسان ، او را قادر می سازد که برای حال و آینده خود تصمیمات هوشمندانه ای بگیرد و این مسئله اصلی ترین تفاوت بین بشر و سایر موجودات می باشد. ولی اخیرا دانشمندان یک موجود تک سلولی فاقد سیستم مرکزی را کشف کرده اند که توانایی اتخاد تصمیمات هوشمندانه را دارد.

موجودی تک سلولی دارای توانایی تصمیم گیری
توانایی ذخیره و بازیابی اطلاعات یک مزیت مهم برای موجودات زنذه می باشد که آنها را از تجربه دوباره اشتباهات منع کرده و موجب عملکرد صحیح و هوشمند آنها در مقابل خطرات می شود که این قابلیت فقط در موجوداتی که دارای سیستم عصبی هستند وجود دارد.
ولی طبق تحقیقاتی که دکتر میرنا کرامار و پروفسور کارن آلیم در ارتباط با چگونگی ذخیره و بازیابی اطلاعات محیطی توسط یک ارگانیسم تک سلولی بسیار پویا انجام داده اند ، این دیدگاه که توانایی گفته شده فقط برای موجودات دارای سیستم عصبی مرکزی می باشد را به چالش می کشد.
Physarum polycephalum یک موجود تک سلولی لجن مانند می باشد که توجه تمامی دانشمندان را به خود جلب کرده که دارای قابلیت ذخیره سازی و پردازش اطلاعات است. بدنه آن از یک سلول غول پیکر و لوله های متصل بهم تشکیل شده است که در کنار هم شبکه های پیچیده ای را بوجود می آورند و ارتفاع آن غالبا چندین سانتی متر و گاهی اوقات به یک متر هم می رسد. که بزرگترین سلول ثبت شده در کتاب رکوردهای گینس می باشد.
طبق تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان ، این موجود تک سلولی تکامل یافته از eukaryotes که ریشه و اسان انسان ها نیز به آن تعلق دارد ، می باشد و این عامل اصلی تربن تفاوت آن با سایر گیاهان و قارچ ها به حساب می آید.
توانایی های منحصر به فرد و چشمگیری مانند یافتن کوتاه ترین مسیر از بین پیچ و خم ها برای رشد سریع و انتخاب بهترین مکان برای بقا بدون فرمان گرفتن از یک سستم عصبی مرکزی ، قابلیت هایی می باشد که تمامی دانشمدان را حیرت زده کرده است.
کارن آلیم ، رئیس گروه فیزیک بیولوژیک و مورفوژنز در MPI-DS و استاد تئوری شبکه های بیولوژیکی در دانشگاه فنی مونیخ طبق تحقیقاتی که در مورد این موجود تک سلولی شگفت انگیز انجام دادند به نتایج جالبی دست پیدا کردند.
روند مهاجرت و نحوه تغذیه ارگانیسم ، اولین مسئله ای بود که نظر محققین را به خود جلب کرد ، Physarum تغذیه خود را بر اساس الگوهای مشخص شده ای که روی شبکه های لوله مانند خود وجود دارد انجام می دهد و رفتاری خارج از الگوی تعریف شده انجام نمی دهد.
این یعنی این موجود برای سازماندهی مجدد شبکه خود و رشد دوباره ، از اطلاعات ذخیره شده درون خود استفاده می کند و الگو ها از روی الگوهای گذشته پیروی می کنند.
برای این منظور محققان مشاهدات میکروسکوپی از سازگاری شبکه لوله ای را با مدل سازی نظری ترکیب کردند و به این نتیجه رسیدند که این موجود ارگانیسم رشد خود را به مکانی که قبلا در آنجا منابع غذایی کشف کرده بود تغییر می دهد و اتخاذ این تصمیم هوشمندانه توسط ترشح یک ماده شیمیایی میسر می شود.
ترشح این ماده شیمیایی حیاتی درون لوله های ضخیم موجود در شبکه رخ می دهد که علاوه بر آن امکان حمل و نقل سریع این ماده شیمیایی در سرتا سر ارگانیسم را ممکن می سازد.
با توجه به سادگی موجود در این شبکه زنده ، توانایی Physarum در ایجاد و کنترل حافظه بسیار جذاب است و نکته قابل توجه این است که ارگانیسم به چنین مکانیزم ساده ای اعتماد کرده و آن را به گونه ای دقیق کنترل می کند.
دست یابی به مکانیزم رشد و درک چگونگی اتخاذ تصمیمات هوشمندانه توسط این موجود در محیط های پیجیده ، این امکان را فراهم می کند که ربات های کوچکی جهت حرکت در محیط های پیچیده ساخته شوند.