همانطور که میدانید پلاستیک یکی از بزرگترین آلاینده های جهان به حساب می آید که تجزیه و از بین رفتن آن در طبیعت صدها سال طول می کشد و مدت زمان زیادی است که دانشمندان و محققین درصدد یافتن راهی برای نجات طبیعت هستند.
اخیرا یک تیم تحقیقاتی بیوپلاستیک با ارائه یک راهکار علمی موفق به حل این مشکل بزرگ و جهانی شده اند آنها تولید مواد پلاستیکی از چوب را راهکار این مسئله بیان کردند و موفق به ساخت محصولات با کیفیت پلاستیکی از چوب شدند.
تبدیل چوب به پلاستیک راهکاری برای نجات طبیعت
تلاش برای تغیر در روند تولید محصولات پلاستیکی و پتروشیمی و تبدیل آن به مواد تجزیه پذیر و تجدید پذیر ، یک چالش بزرگی برای دانشمدان شیمی بوده و به دلایل گوناگونی ممکن نشده است ولی اخیرا یک روش جایگزین و تولید محصولات از چوب بنظرمی رسد راهکار مناسبی برای این مسئله باشد.
طبق تحقیقات انجام شده و با ساختار شکنی چوب طبیعی ، دانشمندان موفق به ساخت ماده ای آبکی شدند که دارای ویژگی هایی همچون مقاومت مکانیکی بالا مقاوم در برابر اشعه ماورای بنفش می باشد و تجزیه پذیری بیشتری به نسبت پلاستیک های پایه نفتی دارد و براحتی تجزیه می شود.
در گذشته افراد زیادی تلاش کردند که پلیمرهای جایگزینی برای تولید پلاستیک ارائه دهند ولی به دلیل مقاوم نبودن رشته های مکانیکی آنها این امر میسر نشد ولی روش جدید فرآیند ساده ی تولید پلاستیک از چوب را بیان می کند که خواص مکانیکی مناسبی نیز دارد
نحوه تولید پلاستیک از چوب :
برای ایجاد ماده آبکی از پودر چوب که همان باقیمانده ی فرآوری کارخانه های تولید الوار می باشد و معمولا دور ریخته می شود استفاده کردند. آنها پودر موجود را با یک حلال قابل تجزیه و قابل بازیافت مخلوط کرده و ساختار شل و پراکنده پودر چوب را از بین بردند. مخلوط حاصله دارای ویژگی های همچون نانو الیاف سلولزی ، ویسکوزیته بالا ، پیوند هیدروژنی و پیچیدگی در مقیاس نانو می باشد که براحتی بهم چسبیده و خاصیت جامدی بالایی دارند.
سپس این ماده حیاتی وارد مراحل آزمایشی شد که تجزیه پذیری و تجدید پذیری آن تست شود. برای آزمایش تأثیرات زیست محیطی ، ورقه های پلاستیکی زیر خاک دفن شدند پس از دو هفته مشاهده شد که ساختار شیمیایی آنها دچار شکست شده و در حال فروپاشی می باشند که بعد از سه ماه کاملا تخریب و تجزیه شدند. با استفاده از این روش میتوان تولید زباله را به صفر رساند و این یک مسئله شگفت انگیز می باشد.
ازدیگر کاربرد های این بیوپلاستیک میتوان به استفاده از آن در تولید کیسه های زباله و بسته بندی اشاره کرد و همچنین با تغییر شکل و ساختار آن می توان تمامی محصولات شیمیایی تولید شده را دوباره تولید کرد. و پتانسیل استفاده در تولید اتومبیل را نیز دارد.
ولی تنها مشکلی که این ماده با افزایش تولید آن میتواند بوجود آورد ، استفاده بیش از حد از چوب و قطع درختان می باشد که می تواند پیامدهای گسترده ای بر جنگل ها ، اکوسیستم ها و تغییرات آب و هوایی داشته باشد.