تاثیر مواد اولیه ماسک ها در میزان محافظت در برابر کرونا
کروناویروسها خانواده بزرگی از ویروسها و زیر مجموعهٔ کروناویریده هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید ۱۹ را شامل میشود. کروناویروسها در دههٔ ۱۹۶۰ کشف شدند و مطالعه بر روی آنها بهطور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت. این ویروس بهطور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا میکند، با این حال تاکنون هفت کروناویروس منتقل شده به انسان، کشف شدهاست. آخرین نوع آنها، کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ (SARS-CoV-2)، در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد.این کروناویروس پس از مدت کوتاهی تمام جهان را درگیر کرد.
تاثیر مواد اولیه ماسک ها در میزان محافظت در برابر کرونا
راهکار ها و پروتکل های زیادی از زمان بوجود آمدن این ویروس تا الان ارائه شده است که هریک به نوبه ی خود میتوانند در مقابله با این بیماری کارساز باشند ولی مهم ترین و تاثیرگذارترین پروتکل استفاده از ماسک می باشد که اولین ابزار برای رویارویی با این ویروس محسوب می شود.
نوع مواد ، تعداد لایه های استفاده شده در ماسک ، کیفیت پارچه و نحوه تولید همگی عواملی هستند که میزان فیلتراسیون این ویروس را مشخص می کنند و هرچقدر ماسک با کیفیت بالا تولید شود ، درصد ابتلا کمتر خواهد شد.
اخیرا در این خصوص تحقیقاتی توسط موسسه فناوری جورجیا صورت گرفته است که توسط آن میتوان میزان فیلتراسیون ماسک های تولید شده را اندازه گیری کرد و بهترین ماسک ها را جهت مقابله با این ویروس معرفی کرد. در این تحقیقات میزان محافظت ماسک ها توسط ذرات میکرونی مانند موی انسان که قطر آن حدود 50 میکرون می باشد مورد آزمایش قرار داده شد و عبور ذرات میکرونی از لایه های ماسک معیار اصلی میزان فیلتراسیون ماسک ها در نظر گرفته شد.
ذرات ریز میکرونی می توانند در هوا ساعت ها و روز ها باقی بمانند و اگر در یک اتاق بسته که تهویه هوای مناسبی نداشته باشد عمر آنها افزایش پیدا خواهد کرد ، بنابراین استفاده از یک ماسک با کیفیت با میزان محافظت و فیلترینگ بالا می تواند راه حل مناسبی برای این مشکل باشد.
در یک سال گذشته به دلیل همه گیری ویروس کرونا و رویارویی با مشکل کمبود تجهیزات محافظتی مانند ماسک ، بسیاری از افراد شروع به تولید ماسک خانگی کردند که از لحاظ کیفیتی زیاد مناسب نیستند و این مسئله باعث شد که موسسه فناوری جورجیا سریعا آزمایشگاهی جهت سنجش میزان کارایی ماسک ها راه اندازی کند.
محققان برای بررسی کارایی ماسک ها حدود 33 ماده اولیه مانند پنبه ، پلی استر ، مواد مبتنی بر سلولز ، پارچه های ترکیبی را مورد آزمایش قرار دادند. در این آزمایشات محققین به این نتیجه رسیدند که از ماسک های نوع Hepa , Merv به دلیل وجود الیاف شیشه ای نباید استفاده کرد و همچنین استفاده از ماسک هایی که مواد اولیه آن از پشم گوسفند و یا پارچه های نمد می باشد توصیه نمی شود.
محققین مشاهده کردند که ماسک ها با پارچه های چندلایه عملکرد بسیار مناسبی نسبت به نمونه های تک لایه دارند. نمونه های دو لایه یا سه لایه آزمایش شده فیلترینگ در حدود 50 در صد را در مقابل ذرات ریز میکرونی از خود نشان دادند که مسئله قابل توجهی بود ولی کیفیت تنفس هم باید در نظر گرفته شود.
در حالت کلی اگر ماسک چند لایه به درستی روی دهان و بینی قرار گرفته باشد حدود 84 درصد از ذرات استخراج شده از فرد بیمار را دفع کرده و مانع ورود آنها می شود و اگر هر دو فرد از این ماسک ها استفاده کنند میزان انتقال ذرات تا 96 درصد کاهش داده می شود.
این یافته ها باعث تشویق عموم افراد برای استفاده از ماسک در مکان های عمومی و تجمعات می شود زیرا اکثرا از جزئیات فواید استفاده از ماسک خبر دار نیستند و و پوشیند ماسک را زیاد مسئله جدی خطاب نمی کنند.
استفاده از ماسک N95 بسیار توصیه می شود زیرا قابلیت بسیار بالایی در جلوگیری از ورود ذرات میکرونی داشته و براحتی روی صورت فیکس می شود و آلاینده های بالای 0.3 میکرون در هوا را فیلتر می کند و حدود 95 درصد در کاهش ورود ذرات عفونی به بدن نقش دارد