گویهای فسیلی قدیمیترین حیات چندسلولی شناختهشده زمین
فسیلهای کروی کشفشده در رسوبات کف دریاچهای باستانی نشاندهنده مرحله تغییر از موجودات تکسلولی به موجودات چندسلولی هستند.دانشمندان حلقه گمشده تکاملی نادری کشف کردهاند که مربوط به ابتداییترین فصل زندگی روی زمین است. این فسیل میکروسکوپی توپیشکلی است که شکاف بین ابتداییترین موجودات زنده (موجودات تکسلولی) و حیات چندسلولی پیچیدهتر را پر میکند.
فسیل کروی مذکور حاوی دو نوع سلول مختلف است: ۱. سلولهای کروی محکمی که دیوارهی سلولی بسیار نازکی دارند و بهطور فشرده درکنارهم قرار گرفته و در مرکز کره دیده میشوند؛ ۲. لایهی خارجی که از سلولهای سوسیسشکل با دیوارههای ضخیمتر تشکیل شده است. پژوهشگران در مطالعهای جدید گزارش کردند این فسیل که تخمین زده میشود یکمیلیارد سال قدمت داشته باشد، قدیمیترین فسیل شناختهشده از موجودی چندسلولی است.
هطورکلی، پذیرفته شده است که حیات روی زمین از اشکال تکسلولی تکامل یافته است که در اولین اقیانوسها ظاهر شدند؛ اگرچه فسیل جدید در رسوبات کف منطقهای پیدا شد که زمانی دریاچهای در اسکاتلند کوهستانی بوده است. دانشمندان در مطالعهشان گفتند این کشف دیدگاه جدیدی درباره مسیرهای تکاملی ارائه میکند که حیات چندسلولی را شکل داده است. چارلز ولمن، استاد گروه علوم جانوری و گیاهی دانشگاه شفیلد بریتانیا و نویسنده مقاله گفت:
منشأ حیات چندسلولی پیچیده و منشأ حیوانات دو مورد از مهمترین رویدادهای در تاریخ حیات روی زمین در نظر گرفته میشوند. کشف ما دانش جدیدی درباره این دو رویداد فراهم میکند.
امروزه، شواهد اندکی از اولین موجودات زمین باقی مانده است. فسیلهای میکروسکوپی که تخمین زده میشود ۳/۵ میلیارد سال قدمت داشته باشند، قدیمیترین فسیلهای زندگی روی زمین در نظر گرفته میشوند؛ اگرچه برخی کارشناسان این سؤال را مطرح کردهاند که آیا نشانههای شیمیایی این به اصلاح فسیلها واقعا منشأ زیستی داشتهاند؟ انواع دیگر فسیلهای مرتبط با میکروبهای باستانی حتی قدیمیتر هستند؛ مثلا موجهای رسوبی در گرینلند ۳/۷ میلیارد سال و لولههای هماتیت در کانادا ۳/۷۷ تا ۴/۲۹ میلیارد سال قدمت دارند. فسیلهای قدیمیترین جلبکهای شناختهشده که جد تمام گیاهان زمین محسوب میشوند، حدود یکمیلیارد سال و قدیمیترین آثار حیات جانوری (آثار شیمیایی مرتبط با اسفنجهای باستانی) حداقل ۶۳۵ میلیون سال قدمت دارند و حتی ممکن است قدمتشان به ۶۶۰ میلیون سال برسد.

گویهای فسیلی قدیمیترین حیات چندسلولی شناختهشده زمین
تودههای سلولی فسیلشده کوچک که دانشمندان آنها را بیسلوم براسیری نامیدند، بهخوبی در حالت سهبُعدی حفظ شده و در گرههایی از موادمعدنی فسفات محبوس بودند. پل استروتر، نویسنده مقاله از گروه علوم زیستمحیطی و زمین کالج بوستون گفت:
این تودههای سلولی مانند عدسیهای سیاه کوچکی در چینههای سنگی قرار داشتند و ضخامت آنها به حدود یک سانتیمتر میرسید. آنها را با استفاده از اره الماس برش دادیم و مقاطع نازکی از آنها ایجاد کردیم. برشها را بهاندازهی کافی نازک کردیم که نور بتواند از آن عبور کند تا بتوانیم این فسیلهای سهبُعدی را زیر میکروسکوپ بررسی کنیم.

گویهای فسیلی قدیمیترین حیات چندسلولی شناختهشده زمین
نمای سطحی از سلولهای کشیده و طویل موجود در نمونه بیسلوم براسیری