اعطا توانایی تکلم توسط کاشت الکترود در مغز
در دستاوردی بزرگ که پیشتر دستنیافتنی بهنظر میآمد، الکترودهای کاشتهشده در مغز مرد معلول، سیگنالهای مغز او را به کلمات درکشدنی روی نمایشگر تبدیل کردند.
مردی آمریکایی در سال ۲۰۰۳ در سن ۲۰ سالگی دراثر سکته مغزی شدید پس از تصادفی ناگوار، دچار معلولیت شد و توانایی صحبتکردن را از دست داد. اکنون پژوهشگران در یک دستاورد علمی، به نواحی گفتاری در مغز او دسترسی پیدا کردند و به وی امکان دادند تا صرفا با تلاش برای صحبتکردن، کلمات و جملات درکشدنی تولید کند.
وقتی این مرد با نام مستعار پانچو درتلاش برای صحبتکردن است، الکترودهای کاشتهشده در مغزش، سیگنالها را به کامپیوتری ارسال میکنند که کلمات مدنظر او را روی نمایشگر نشان میدهد.
دستاورد دانشمندان که روز چهارشنبه در نشریهی پزشکی نیوانگلند منتشر شد، میتواند در نهایت به بسیاری از افرادی کمک کند که دراثر ابتلا به بیماریها، قدرت تکلم خود را دست دادهاند. ملانی فراید اوکن، استاد نورولوژی و اطفال در دانشگاه بهداشت و علوم اورگن که در پژوهش اخیر مشارکتی نداشت، به نیویورک تایمز گفت این دستاورد فراتر از آن چیزی است که هرگز میتوانستیم تصور کنیم.
سه سال پیش وقتی پانچو که اکنون ۳۸ سال دارد، موافقت کرد تا با پژوهشگران علوم اعصاب همکاری کند، آنها مطمئن نبودند که مغز او اصلا سازوکارهای تکلم را حفظ کرده باشد.
دکتر ادوارد چانگ، مدیر جراحی مغز و اعصاب در دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو و سرپرست پژوهش گفت «آن بخش از مغز پانچو ممکن بود خاموش باشد و ما اصلا نمیدانستیم آیا هرگز واقعا بهمنظور آنکه او بتواند صحبت کند، بیدار خواهد شد یا نه.»
تیم پژوهشی ورقهای مستطیلی از ۱۲۸ الکترود را در مغز پانچو کاشت که بهمنظور شناسایی سیگنالها از فرایندهای حرکتی و حسی مربوط به تکلم و مرتبط با دهان، لبها، فک، زبان و حنجره طراحی شدهاند.
آنها در ۵۰ جلسه درطول ۸۱ هفته، کاشت مغز را با کابلی متصل به درگاه روی سر پانچو به کامپیوتر متصل کردند و از او خواستند تلاش کند تا کلماتی را از فهرستی ۵۰تایی از واژگان متداول شامل «گرسنه»، «موسیقی» و «کامپیوتر» بگوید.
همزمان با تلاش پانچو، الکترودها سیگنالها را از طریق شکلی از هوش مصنوعی ارسال کردند که سعی میکرد کلمات مورد نظر را تشخیص دهد.
دیوید موسس، مهندس پسادکترا که در همکاری با شان متزگر و جسی لیو، دانشجویان تحصیلات تکمیلی سامانه را ساخته است، به نیویورک تایمز گفت «سامانهی ما فعالیتی از مغز را ترجمه میکند که درحالت معمول، مجرای صوتی پانچو را بهطور مستقیم برای بیان کلمات و جملات کنترل میکرد.» این سه پژوهشگر، نویسندگان اصلی مطالعه محسوب میشوند.
پانچو که بهدلیل حفاظت از حریم شخصی خود میخواهد صرفا با همین نام خطاب میشود، درطول جلسات تلاش کرد تا ۵۰ کلمه را در ۵۰ جملهی متمایز نیز بگوید؛ نظیر «پرستار من همین بیرون است» و «لطفا عینک من را بیاورید». او همچنین در پاسخ به این سؤال که «امروز حالت چطور است»، گفت «بسیار خوب هستم».
در نزدیک به نیمی از ۹ هزار مرتبهای که پانچو تلاش کرد تا کلمات واحد را بگوید، الگوریتم هوش مصنوعی کلمهی صحیح را تشخیص داد.
وقتی او سعی کرد جملات نوشتهشده روی نمایشگر را بگوید، عملکرد الگوریتم بهمراتب بهتر بود. با هدایت نتایج الگوریتم از مسیر نوعی سامانهی پیشبینی زبان تصحیح خودکار، کامپیوتر کلمات مجزا در جملات را در تقریبا سهچهارم مواقع درست تشخیص داد و کل جملات را در بیش از نیمی از اوقات بهطور بینقص رمزگشایی کرد.
دکتر فراید اوکن گفت «اثبات اینکه میتوان گفتار را از سیگنالهای الکتریکی در قشر حرکتی گفتار مغز رمزگشایی کرد، بیسابقه است.»

اعطا توانایی تکلم توسط کاشت الکترود در مغز
دکتر چانگ در حال آمادهشدن برای اتصال کاشت مغز پانچو به کامپیوتر