حذف کربن از اتمسفر یک امر ضروری
برای اجتناب از بدترین سناریوهای تغییرات اقلیمی، کاهش شدید انتشار گازهای گلخانهای کافی نیست و باید کربن را بهمقدار چشمگیری از اتمسفر خارج کنیم.
اخیرا نمایندگان دولتها در گلاسکو در کنفرانس تغییرات آبوهوایی سازمان ملل متحد ۲۰۲۱ یا COP26 گردهم آمدهاند. این کنفرانس در حالی برگزار شد که فرصت بشر برای کاهش چشمگیر انتشار گازهای گلخانهای رو به پایان است.
همه قبول دارند که کربن بد و خلاصشدن از شرّش دشوار است؛ چراکه کربندیاکسید تا هزار سال در اتمسفر میماند. جهان حتی هدفی مشترک دارد: ممانعت از رسیدن دمای جهان به ۱/۵ درجهی سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتیشدن.
این مرز در توافقنامهی اقلیمی پاریس تعیین شده است؛ اما کشورها دربارهی چگونگی رسیدن به این نقطه توافق ندارند: برای پیشگیری از بدترین تغییرات اقلیمی به کاهش انتشارات کربنی و ایجاد راههایی برای خارجکردن آن از اتمسفر نیاز است. درادامه گزینههای پیشنهادی در این زمینه را توضیح خواهیم داد.
مشکل صفر خالص
احتمالا تاکنون دربارهی مفهوم «انتشارات صفر خالص» شنیدهاید: بهازای هر مقدار کربنی که وارد اتمسفر میکنید، باید همان مقدار کربن را از هوا خارج کنید. نارندرا مودی، نخستوزیر هند، در کنفرانس COP26 اعلام کرد که کشورش تا سال ۲۰۷۰ به این هدف دست پیدا خواهد کرد.
. اوایل سال جاری، جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، گفت که این کشور نیز تا سال ۲۰۵۰ به این هدف خواهد رسید. بریتانیا نیز به دستیابی به هدف مذکور متعهد شده است. زیکه هوسفازر، دانشمند علوم جوّی میگوید:
انتشارات صفر خالص ایدهی محبوبی است؛ اگرچه بهدنبال دستیابی به کمترین حد ممکن است و جهان برای محدودکردن گرمایش به ۱/۵ درجه سانتیگراد، عملا کار موثری انجام نمیدهد.
مشکلی که دربارهی صفر خالص وجود دارد، این است که کشورها را مجبور نمیکند که تا تاریخهای تعیینشده انتشار گازهای گلخانهای را متوقف کنند. این فقط بدانمعنا است که تا آن زمان، آنان انتشارات دیگری به اتمسفر اضافه نخواهند کرد.
صفر خالص میتواند بهنوعی روشی برای طفرهرفتن از کاهش انتشارات باشد؛ زیرا به کشورها اجازه میدهد تا زمانی که آلودگی را جذب میکنند، همچنان به تولید آلودگی ادامه دهند. این کار کمی شبیه تلاش برای تخلیهی وان حمامی است که شیر آب آن هنوز کاملا باز است.
هدف «صفر خالص» حتی ممکن است کشورها را تشویق کند که تا وقتی گازهای گلخانهای را از اتمسفر جدا میکنند، به انتشار آنها همچنان ادامه دهند یا ممکن است کشوری معاملهی بزرگی دربارهی برونسپاری صنایع پرکربن خود مانند تولید فولاد انجام دهد؛ اما آن انتشارات را که عملا در کشور دیگری موجب آنها شده است، انکار و سپس مواد را وارد کند.
آنجلا اندرسون، مدیر نوآوریهای صنعتی و حذف کربن در مؤسسهی غیرانتفاعی منابع جهانی، میگوید این نگرانی کاملا منطقی است که برخی از ذینفعان صنعت سوختهای فسیلی برای کاهش انتشارات خود تمایلی نخواهند داشت و میخواهند برنامههای تجاری موجود را ادامه دهند.
فقدان شفافیت در نحوهی عملکرد این مبادلات بینالمللی توافق دربارهی معنای صفر خالص را بسیار دشوار میکند. یانوس پاستور، مدیر اجرایی ابتکار Carnegie Climate Governance میگوید:
دربارهی تعریف صفر خالص هیچچیزی مشخص نیست. بهطورکلی، کشوری با انتشارات صفر خالص باید بهاندازهی کربنی که وارد اتمسفر میکند، همان مقدار کربن از اتمسفر خارج کند؛ اما اینکه این به چه معنا است و چگونه آن را اندازهگیری میکنید و نشان میدهید، مشخص نیست.
مهمتر اینکه هدف رسیدن به صفر خالص بهاندازهی کافی پایین نیست. باید مقداری از کربن موجود در اتمسفر را حذف کنیم. هوسفازر میگوید:
بهاحتمال زیاد در چند دههی آینده، از مرز ۱/۵ درجهی سانتیگرداد عبور خواهیم کرد؛ بنابراین، تنها راه برای بازگشت به ۱/۵ درجهی سانتیگراد، جداسازی فعالانه کربن از اتمسفر است. تقریبا راه دیگری برای انجام آن وجود ندارد.
پاستور نیز با این موضوع موافق است و بیان میکند:
واقعیت آن است کاری را که باید ۳۰ سال پیش انجام میدادیم، انجام ندادیم؛ یعنی انتشارات خود را بهاندازهی کافی کم نکردیم تا در موقعیتی که امروز در آن قرار داریم، گیر نیفتیم. اکنون برای کاهش انتشارات خیلی دیر است.

حذف کربن از اتمسفر یک امر ضروری