همه چیز درباره سیاهچاله کلانجرم تازهکشفشده
سیاهچاله کلانجرم تازهکشفشده که در هر ثانیه جرمی بهاندازهی زمین را میبلعد، چنان عظیم و درخشان است که منجمان آماتور از روی زمین میتوانند آن را ببینند.
ستارهشناسان درخشانترین و سریعالرشدترین سیاهچالهی موجود در ۹ میلیارد سال گذشته را شناسایی کردهاند. این جرم کیهانی عظیم سهمیلیارد برابر سنگینتر از خورشید است و در هر ثانیه تودهای از مواد در ابعاد زمین را میبلعد.
سیاهچالهی کلانجرم جدید موسوم به J1144 نزدیک به ۵۰۰ برابر بزرگتر از کمان ای*، سیاهچالهی کلانجرم مرکز راه شیری است که بهتازگی تصویر آن برای اولینبار منتشر شد. حلقهای از پلاسمای فراداغ در اطراف این سیاهچاله قرار دارد که نوری با درخشش ۷۰۰۰ برابر بیشتر از کل کهکشان راه شیری را منتشر میکند.
ستارهشناسان استرالیایی این جرم کیهانی را با استفاده از دادههای تلسکوپ نقشهبردار آسمان جنوبی اسکایمپر در دانشگاه ملی استرالیا کشف کردند. هدف این تلسکوپ همانطورکه از نامش برمیآید، نقشهبرداری از کل آسمان در نیمکرهی جنوبی است. بهنقل از پژوهشگران، موقعیتیابی این سیاهچالهی کلانجرم مانند پیداکردن یک سوزن غیرمنتظره و بسیار بزرگ در پشتهای از کاه بود. کریستوفر اونکن، ستارهشناس دانشگاه ملی استرالیا (ANU) در کانبرا، دربارهی این موضوع میگوید:
ستارهشناسان بیش از ۵۰ سال است که بهدنبال شکار اجرام اینچنینی هستند. آنها هزاران جرم کمنورتر را پیدا کردند؛ اما این سیاهچاله که بهطرز شگفتانگیزی درخشان است، ازنظر پنهان مانده بود.
اشتهای سیریناپذیر سیاهچالهی یادشده درمقایسهبا دیگر سیاهچالههای کلانجرم مشابه بسیار بیشتر است. معمولاً سرعت رشد این جرمهای غولآسا با سنگینترشدن کاهش مییابد. دلیل این مسئله افزایش تابش هاوکینگ است؛ تابشی حرارتی که براساس نظریهها، بهدلیل آثار مکانیک کوانتومی از سیاهچالهها منتشر میشود.
سیاهچالهی جدید مقدار مادهی زیادی را میبلعد؛ بهطوریکه افق رویداد آن (مرزی که از آن هیچچیز حتی نور هم نمیتواند فرار کند) بهطور عجیبی عریض است. ساموئل لایی، یکی از مؤلفان مقاله و ستارهشناس ANU، بیان میکند: «مدار سیارههای منظومهی شمسی در افق رویداد این سیاهچاله جای میگیرند.»

همه چیز درباره سیاهچاله کلانجرم تازهکشفشده